A History of Western Music – 9th Edition by J. Peter Burkholder Donald Jay Grout Claude V. Palisca – test bank

$35.00

INSTANT DOWNLOAD
What student Can Expect From A Test Bank?
A test bank will include the following questions:
1. True/False
2. Multiple Choice Questions
3. Matching Questions
4. Fill In The Blanks
5. Essay Questions
6. Short  Questions

Description

CHAPTER 14: The Invention of Opera

MULTIPLE CHOICE

1. Opera originated
a.
ca. 1450
d.
ca. 1637
b.
ca. 1550
e.
ca. 1650
c.
ca. 1600

ANS: C DIF: Easy REF: 307 TOP: Invention of Opera
MSC: Factual

2. This group intently studied the writings of the ancient Greeks about music.
a.
Shakespeare’s acting troupe
d.
The Camerata
b.
Henry IV’s court
e.
The Capella at St. Mark’s
c.
The Puritans

ANS: D DIF: Medium REF: 309–310
TOP: Greek Tragedy as Model| Florentine Camerata MSC: Applied

3. Which person is most closely associated with Le nuove musiche?
a.
Count Giovanni de’ Bardi
d.
Jacopo Peri
b.
Giulio Caccini
e.
Vittoria Archilei
c.
Girolamo Mei

ANS: B DIF: Easy REF: 311
TOP: Monody, Aria, and Solo Madrigal MSC: Factual

4. Arias in the early 1600s were generally in what form?
a.
ABA
d.
rondo
b.
through-composed
e.
sonata
c.
strophic

ANS: C DIF: Medium REF: 311 | 314
TOP: Monody, Aria, and Solo Madrigal: The First Operas MSC: Applied

5. The first opera was
a.
Peri and Rinuccini’s Dafne
b.
Cavalieri’s Rappresentatione di Anima et di Corpo
c.
Peri and Rinuccini’s L’Euridice
d.
Caccini and Rinuccini’s L’Euridice
e.
Monteverdi and Striggio’s L’Orfeo

ANS: A DIF: Easy REF: 312 TOP: The First Operas
MSC: Factual

6. The excerpt below appears to be what type of piece?

a.
polyphonic madrigal
d.
sinfonia
b.
aria
e.
balletto
c.
recitative

ANS: C DIF: Medium REF: 314–315 TOP: Aria
MSC: Applied

7. What important step for opera happened in 1637?
a.
Galilei published his Dialogue on Ancient and Modern Music
b.
Caccini published Le nuove musiche
c.
L’Euridice premiered
d.
L’Orfeo premiered
e.
the first public opera house opened

ANS: E DIF: Easy REF: 321 TOP: Spread of Opera and Venice
MSC: Factual

8. All the following conditions fostered opera in Venice except
a.
it was a popular destination during the Carnival season
b.
wealthy merchants built theatres
c.
wealthy patrons purchased tickets and box seats
d.
religious restrictions were vigorously enforced
e.
theatres attracted diverse audiences

ANS: D DIF: Medium REF: 321–322 TOP: Venice
MSC: Factual and Conceptual

9. The practice of castrati developed because
a.
ancient Greek texts describe a similar practice
b.
physicians were studying anatomy
c.
courts in Florence and Mantua were rivals
d.
women were not allowed to appear on stage in London
e.
women were not allowed to sing in Catholic churches or on stage in Rome

ANS: E DIF: Hard REF: 321 TOP: Rome | Castrati
MSC: Conceptual

10. Galilei argued that which musical technique created contradictory impressions and obscured the meaning of a text?
a.
instrumental accompaniment
d.
polyphony
b.
ornamentation
e.
rhythmic variety
c.
dissonance

ANS: D DIF: Hard REF: 310 TOP: The Florentine Camarata
MSC: Conceptual

11. Le nuove musiche contains
a.
the score of L’Euridice
b.
the score of Dafne
c.
monody and a preface whose information is valuable to modern scholars
d.
solo madrigals, arias, and lute pieces
e.
recitatives and arias

ANS: B DIF: Medium REF: 310–312 TOP: Caccini’s Le nuove musiche
MSC: Factual

12. You are a pupil of Jacopo Peri’s and want to imitate his recitative style. What type of harmonies do you use on important syllables?
a.
dissonance with the bass
b.
consonance with the bass
c.
a dissonant leap from the previous pitch
d.
chromatic harmonies
e.
seconds

ANS: B DIF: Medium REF: 313–315 TOP: Peri’s Recitative Style
MSC: Applied

13. Monteverdi wrote which work for a public theater?
a.
Combattimento di Tancredi e Clorinda
b.
Cruda Amarilli
c.
L’incoronazione di Poppea
d.
Lamento della Ninfa
e.
L’Orfeo

ANS: D DIF: Medium REF: 319
TOP: Monteverdi | Later Dramatic Works MSC: Factual

14. Roman operas in the 1620s contributed to what important change in the genre?
a.
performances in the first public opera houses
b.
increasing distinction between recitative and aria
c.
the use of a conductor
d.
larger orchestras
e.
lowering a curtain between acts

ANS: B DIF: Hard REF: 321–322 TOP: The Spread of Opera | Rome
MSC: Factual

15. In opera, the impresario is the
a.
theater manager who decides how many and which operas are performed
b.
star singer
c.
castrato
d.
person who writes the words
e.
costume designer

ANS: A DIF: Easy REF: 324 TOP: The Operatic Diva
MSC: Factual

16. You are a young Italian composer in the late 1600s. To ensure your opera is a success, you want to
a.
make your recitative tuneful
b.
not use a castrato
c.
include fewer arias
d.
incorporate ballets
e.
tailor the arias to the leading soprano’s talents and preferences

ANS: E DIF: Medium REF: 323–325
TOP: Venice, Italian Opera at Midcentury and The Operatic Diva
MSC: Applied

17. Why was Anna Renzi important?
a.
she was one of the first female composers to become famous
b.
she was a wealthy noblewoman, and her wedding prompted spectacular intermedi
c.
she was a talented and charismatic performer whose career set the standard for later sopranos
d.
she was the only female member of the Camerata
e.
she was a gifted composer and harpsichordist

ANS: C DIF: Easy REF: 324–325 TOP: The Operatic Diva
MSC: Conceptual

18. This prominent mid-1600s opera composer studied with Monteverdi.
a.
Francesco Cavalli
d.
Vittoria Archilei
b.
Luigi Rossi
e.
Giovanni de’ Bardi
c.
Giulio Caccini

ANS: A DIF: Hard REF: 322 TOP: Cavalli and Cesti
MSC: Factual

19. Why did Venetian composers in the mid-1600s start to eliminate choruses from their operas?
a.
there was a shortage of trained singers
b.
to incorporate more orchestral interludes and ballet sequences
c.
to save money and increase profits
d.
to shorten the operas’ overall lengths
e.
to eliminate the need for a conductor

ANS: C DIF: Medium REF: 322 TOP: Venice
MSC: Conceptual

20. Why did composers such as Peri and Monteverdi sometimes employ extreme dissonances in their operas?
a.
to signal their rejection of madrigal traditions
b.
to distinguish between recitative and arias
c.
to distinguish between soliloquies, dialogues, and choral commentary
d.
to imitate speech and express the characters’ emotional reactions
e.
to challenge listeners

ANS: D DIF: Medium REF: 314 | 319
TOP: Recitative Style and L’Orfeo Act II MSC: Conceptual

21. You hear a tuneful, rhythmic piece for solo singer in a late seventeenth-century opera. You have just heard
a.
an ensemble
d.
a castrati
b.
an aria
e.
a sinfonia
c.
a recitative

ANS: B DIF: Easy REF: 314 TOP: Aria
MSC: Applied

22. Claudio Monteverdi wrote ________ throughout his lengthy career.
a.
operas
d.
oratorios
b.
madrigals
e.
ballettos
c.
masses and motets

ANS: B DIF: Easy REF: 316 TOP: Claudio Monteverdi
MSC: Factual

23. Giulio Caccini often
a.
composed polyphonic madrigals
b.
elided and combined lines of poetry in his musical settings
c.
set each line of poetry as a separate phrase ending in a cadence
d.
composed da capo arias
e.
juxtaposed comedy and tragedy in his operas

ANS: C DIF: Medium REF: 311 TOP: Caccini’s Le nuove musiche
MSC: Factual

24. Giulio Strozzi’s description of the person who “bear[s] the full weight of an opera, repeating it virtually every evening . . . in the most perfect voice” refers to the
a.
conductor
d.
impresario
b.
concertmaster
e.
prima donna or diva
c.
composer

ANS: E DIF: Medium REF: 325 TOP: The Operatic Diva
MSC: Applied

25. A prolific composer of dramatic music who worked in Florence in the mid-1600s was
a.
Claudio Monteverdi
d.
Stefano Landi
b.
Giovanni de’ Bardi
e.
Anna Renzi
c.
Francesca Caccini

ANS: C DIF: Hard REF: 320–321 TOP: Florence | Francesca Caccini
MSC: Factual

TRUE/FALSE

1. Opera combines poetry, drama, scenery, costumes, stage action, and continuous or nearly continuous music.

ANS: T DIF: Easy REF: 307 TOP: Definition of opera
MSC: Factual

2. Renaissance scholars agreed on what types of music ancient Greek tragedies contained.

ANS: F DIF: Medium REF: 309 TOP: Greek Tragedy as a Model
MSC: Applied

3. Early opera composers blended current musical genres with ideas about ancient Greek music and plays.

ANS: T DIF: Medium REF: 307 TOP: Invention of Opera
MSC: Conceptual

4. Scholars as well as musicians were crucial to the development of opera.

ANS: T DIF: Medium REF: 309 TOP: Greek Tragedy as a Model
MSC: Conceptual

5. Claudio Monteverdi wrote only secular music.

ANS: F DIF: Medium REF: 316 | 319 TOP: Claudio Monteverdi
MSC: Factual

6. Singing plays an important role in the plot of the Orpheus myth.

ANS: T DIF: Medium REF: 312
TOP: The First Operas | L’Euridice MSC: Applied

7. Francesca Caccini had a brilliant career as a singer, but did not compose music.

ANS: F DIF: Medium REF: 320–321 TOP: Florence | Francesca Caccini
MSC: Factual

8. Although rarely performed today, Cesti’s Orontea was one of the most frequently performed operas during the late 1600s.

ANS: T DIF: Easy REF: 323 TOP: Italian Opera at Midcentury
MSC: Factual

9. Opera remained confined to Italy until the late 1700s.

ANS: F DIF: Medium REF: 323 TOP: Italian Opera Abroad
MSC: Factual

10. In contrast to Peri’s operas, Monteverdi’s operas drew on an even wider range of contrasting styles and genres.

ANS: T DIF: Medium REF: 316–317 TOP: L’Orfeo
MSC: Factual

SHORT ANSWER

1. The text of an opera is referred to as the ________.

ANS:
libretto

DIF: Easy REF: 307 TOP: Invention of Opera
MSC: Factual

2. Le nuove musiche translates as ________.

ANS:
The New Music

DIF: Easy REF: 311 TOP: Monody, Aria, and Solo Madrigal
MSC: Factual

3. Ornamentation serves what purpose in Le nuove musiche?

ANS:
to enhance the meaning of the text

DIF: Medium REF: 312 TOP: Monody, Aria, and Solo Madrigal
MSC: Factual

4. A recurring instrumental refrain is referred to as a ________.

ANS:
ritornello

DIF: Medium REF: 314 TOP: The First Operas| L’Euridice
MSC: Factual

5. The excerpt below is from what type of piece? List two reasons for your answer.

ANS:
Recitative. Reasons: free, irregular rhythms in the vocal line or speech-like rhythms in the vocal line. Sustained notes in the accompaniment, use of basso continuo, consonances with the bass on important words, longer note values on important syllables or words, or the voice moves freely between consonances and dissonances.

DIF: Medium REF: 314–315 TOP: The First Operas| L’Euridice
MSC: Applied

6. The excerpt below is what type of piece? List two reasons for your answer.

ANS:
Aria. Reasons: more lyrical, sustained vocal line, clearly metered, accompanied by strings

DIF: Medium REF: 314 | 318 | 323 | 326 TOP: Aria
MSC: Applied

7. Prior to becoming Pope, how was Clement IX involved with opera?

ANS:
as a librettist—he wrote numerous opera libretti

DIF: Hard REF: 321 TOP: Rome MSC: Factual

8. List two enduring traits that opera had acquired by the middle of the seventeenth century.

ANS:
focus on solo singing (arias); separation of recitative and aria; use of varied styles; reliance on star singers

DIF: Medium REF: 327
TOP: Italian Opera at Midcentury| Opera as Drama and Theater
MSC: Conceptual

9. Italian for “first lady,” a ________ is the lead soprano in an opera.

ANS:
prima donna

DIF: Easy REF: 325 TOP: The Operatic Diva
MSC: Factual

10. To “take a moderate course between . . . song and the fluent rapid [tones] of speech” describes ________.

ANS:
recitative or recitative style

DIF: Medium REF: 313 TOP: Peri’s Recitative Style
MSC: Applied

MATCHING

Match each item to the correct description below.
a.
intermedi
d.
pastoral drama
b.
madrigal cycle or madrigal comedy
e.
solo madrigal
c.
monody

1. general, modern term for accompanied solo singing in the late 1500s and 1600s

2. homophonic through-composed setting of a poem, a form pioneered by Giulio Caccini

3. series of polyphonic vocal pieces that present a story or a succession of scenes

4. musical interludes performed between acts of a play

5. a verse play with interspersed music, often with an idyllic rural setting and mythological characters

1. ANS: C

2. ANS: E

3. ANS: B

4. ANS: A

5. ANS: D

Match each item to the correct description below.
a.
arioso
d.
sinfonia
b.
castrati
e.
strophic variation
c.
concitato genere or stile concitato

6. characterized by rapid reiteration on a single note to convey anger

7. halfway between aria and recitative

8. altering the harmonies and melodic line to accentuate the content of each stanza

9. men who, as children, were subjected to operations to prevent puberty from changing their voices

10. in the 1600s, an instrumental piece, especially one that serves as a prelude

6. ANS: C

7. ANS: A

8. ANS: E

9. ANS: B

10. ANS: D

ESSAY

1. How did ideas about and the study of ancient Greek tragedy influence the development of opera and the music early operas contain?

ANS:
Answers will vary.

2. How did opera change over the course of the seventeenth century? Address music, plots, and venues. Include specific operas as examples.

ANS:
Answers will vary.

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “A History of Western Music – 9th Edition by J. Peter Burkholder Donald Jay Grout Claude V. Palisca – test bank”

Your email address will not be published. Required fields are marked *